Tarta z pieczarkami, suszonymi pomidorami i rucolą

Składniki na ciasto:
(ilość zależy od tego jak dużą formę macie do pieczenia, u mnie ciasta wyszła dosłownie piąstka)
- mąka pszenna
- masło
- (opcjonalnie sól)

Farsz:
- pieczarki, pokrojone w drobną kostkę
- cebula, poszatkowana w dowolnym stylu :)
- rucola
- (opcjonalnie) dowolne mięso: u mnie pokrojone kabanosy drobiowe
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, oregano, sok z cytryny
- suszone pomidory w oliwie do ułożenia na wierzchu


Przygotowanie:
CIASTO: Masło zagniatamy z mąką (możemy posolić lub dodać curry/kurkumy dla uzyskania ładnego kolorku).
Z ciasta tworzymy kulkę i odstawiamy w chłodne miejsce. Po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach kulkę wykładamy do formy ówcześnie smarując jej spód oliwą i rozgniatamy na jej dnie i brzegach, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy same ciasto ok 15-20 minut w 200 C (w przypadku kombiwaru temperaturę należy zmniejszyć do ok 170 C i obserwować).
FARSZ: Na patelnie przygotowujemy farsz - pieczarki podsmażamy z cebulką na oliwie. dodajemy Rucolę i przyprawy oraz mięso (o ile chcemy je dodać). Dusimy.

TARTA: Gdy ciasto się podpiecze i przyrumieni delikatnie, wlewamy do niego farsz, na wierzchu układamy kawałki suszonych pomidorów - całość zapiekamy kilkanaście minut w 180 C.



Czas przygotowania:
ok 40 minut