Truskawki z Mascarpone i bitą śmietaną:
Potrzebne:
Truskawki,
Serek Mascarpone,
Śmietanka do ubicia,
Skórka cytrynowa,
cukier puder
do dekoracji np: cynamon i liście mięty
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i kroimy w dowolnie wybrany sposób (my wybrałyśmy ćwiartki :)). Wrzucamy do miseczki i zasypujemy cukrem pudrem (dosładzamy wedle uznania).
Ubijamy śmietanę i mieszamy ją z serkiem Mascarpone. Do masy dodajemy startą skórkę z cytryny. Truskawki przesypujemy do deserówek, szklaneczek, pucharków. Na truskawki nakładamy duuużą łychę masy serkowo-śmietanowej. Dekorujemy miętą i cynamonem.
Zachęcamy do eksperymentowanie z ulubionymi owocami, przyprawami... :)
Czas przygotowania:
Oj, kilkanaście minut :)
Podziękowania dla piżmaka za przepis i wykonanie :)