Pasta curry z kurczakiem, warzywami i ryżem

Składniki:
- ryż
- pierś z kurczaka (cała)
- opakowanie mrożonych warzyw orientalnych
- torebeczka sosu curry (u mnie jakiś niemiecki i średnio pikantny, ale można poszukać sosu w ofercie firmy Blue Dragon  lub Pataks, mają bardzo bogaty wybór produktów orientalnych.


Przygotowanie:
1. Pierś kurczaczą kroimy na niewielkie kawałeczki i marynujemy w sosie curry (najlepiej kilka godzin, ale dobre będzie i 30 minut). Następnie smażymy.

2. Gdy mięso się zetnie na patelnię wsypujemy warzywa. Patelnię przykrywamy. Gdy warzywa się rozmrożą i ładnie podgotują, zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy powstały nadmiar wody. Próbujemy. Jeżeli smak wydaje się zbyt mdły doprawiamy - można dosypać więcej curry albo chilli, dosolić (polecam sos sojowy) - wedle upodobań podniebienia.

3. W między czasie w drugim garnku wstawiamy wodę na ryż - gotujemy go (na dwie osoby wystarczy jedna torebka) według instrukcji na opakowaniu. Ja użyłam ryżu basmati, ale doskonały będzie zarówno zwykły biały, brązowy jak i dziki.

4. Na talerz wykładamy ryż i polewamy sosem z warzywami i kurczakiem.


Czas przygotowania:
ok 35 minut