Placuszki Cukiniowo-Marchewkowe



Składniki:
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta granulowanego czosnku i pieprzu oraz pieprzu cayenne
- 6 miarek mąki (moja miarka to podobno 1/2 DL, czyli 50 mililitrów, czyli 5 dag. 5 dag x 5 = 30 dag)
- jajko
- odrobina płynu do rozrzedzenia ciasta (jeśli potrzebne) - ja eksperymentuję z odrobiną mleka, może być woda.

Przygotowanie:
Cukinię i marchew myjemy. Marchewki obieramy. Cukinię i marchewki ucieramy na tarce (grube oczka). Do warzyw dosypujemy czosnek, pieprz, pieprz cayenne, dodajemy sos sojowy i jajko. Mieszamy dokładnie, czekamy parę minut aż warzywa puszczą wodę. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Zostawiamy masę na kilkanaście minut. Przed smażeniem mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dolewamy płynu aby rozrzedzić ciasto (Ciasto powinno mieć konsystencję masy na gofry, czyli trochę gęstsze niż na naleśniki :)).

Na patelni rozgrzewamy olej. Nalewamy ciasto łyżką i smażymy po obu stronach do zrumienienia placków.

Spożywać placuszki możemy bez dodatków lub polane kwaśną śmietaną, czy ketchupem!

Czas przygotowania:
ok. 35 minut


PRZEPYSZNE!!! Jeżeli ktoś lubi placki ziemniaczane, to te cukiniowe na pewno go nie rozczarują! Niebo w gębie! :D MMMMmmmmm.