Składniki na 2 porcje:
- 3 jajka
- 2 kromki chleba tostowego
- 4 łyżki mleka
- łyżka masła
Na dwie porcje:
- Przygotowujemy dwie kromki chleba tostowego. Wycinamy w ich środku dowolny kształt (za pomoca noża lub foremki do kruchych ciastek). Otwór musi być na tyle mały aby nie naruszyć skórki chleba (kromka nam się wtedy rozerwie i rozpadnie) i na tyle duży aby zmieściło się do niego wbite jajko.
- Jedno jajko rozbijamy do płaskiej miski i dolewamy mleko - mieszamy dokładnie. W mleczno jajecznej masie moczymy wycięte kromki (tak jak w przypadku tostów francuskich).
- Na patelni, na niewielkim ogniu roztapiamy masło. Na ciepłej patelni układamy kromki, podpiekamy około 2 minut z jednej strony, gdy się zarumienią przewracamy. Po przewróceniu do otworu w chlebie bardzo ostrożnie wbijamy jajko (musi być ono świeże, inaczej białko rozleje się po całej patelni). Najłatwiej wbić jajko do szklanki i ze szklanki przelać je do tosta. Jedno jajko wystarczy na jedną kromkę. Po wbiciu jaj patelnię przykrywamy i smażymy aż do momentu, gdzy wierzch jajka się zetnie.
- Gdy jajka będą gotowe, zdejmujemy chlebki ostrożnie z patelni, przekłądamy na talerze i zjadamy z ulubionymi dodatkami - na słono lub na słodko.