Mus czekoladowy z likierem Cointreau

Proste, pyszne, puszyste :)

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- kilka kostek czekolady mlecznej (opcjonalnie)
- śmietanka 36%
- sok z połówki pomarańczy
- likier Cointreau

Przygotowanie czekolady:Tabliczki kruszymy i wrzucamy do rondelka. Roztapiamy w kąpieli wodnej lub na minimalnej wartości palnika (czekolada nie może się przypalić), dolewamy sok z pomarańczy i likier. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli likier będzie zimny, czekolada dozna szoku i zlepi się w grudki, które trzeba będzie ponownie roztopić. Masę zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę ostygnie.

Przygotowanie bitej śmietany:
Śmietanka 36% musi być mocno schłodzona. Można dla pewności schłodzić także miskę, w której będzie się ją ubijać. Ubijamy mikserem lub trzepaczką, uważając żeby nie przesadzić i nie zrobić masła :).

Przygotowanie musu:Ubitą pianę i czekoladową masę delikatnie i powoli łączymy. Mieszamy starannie, do całkowitego połączenia się składników. Mus przelewamy w jakieś ładne naczynka (nie duże, musu nie da się dużo zjeść, więc dobrze aby porcyjki były niewielkie) i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone z kroplą bitej śmietany do dekoracji.

Dekorować możemy wedle uznania - świetnie sprawdziłyby się cząstki pomarańczy, listki mięty, migdały ....