17.06.2013

Mus czekoladowy z likierem Cointreau

Proste, pyszne, puszyste :)

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- kilka kostek czekolady mlecznej (opcjonalnie)
- śmietanka 36%
- sok z połówki pomarańczy
- likier Cointreau

Przygotowanie czekolady:Tabliczki kruszymy i wrzucamy do rondelka. Roztapiamy w kąpieli wodnej lub na minimalnej wartości palnika (czekolada nie może się przypalić), dolewamy sok z pomarańczy i likier. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli likier będzie zimny, czekolada dozna szoku i zlepi się w grudki, które trzeba będzie ponownie roztopić. Masę zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę ostygnie.

Przygotowanie bitej śmietany:
Śmietanka 36% musi być mocno schłodzona. Można dla pewności schłodzić także miskę, w której będzie się ją ubijać. Ubijamy mikserem lub trzepaczką, uważając żeby nie przesadzić i nie zrobić masła :).

Przygotowanie musu:Ubitą pianę i czekoladową masę delikatnie i powoli łączymy. Mieszamy starannie, do całkowitego połączenia się składników. Mus przelewamy w jakieś ładne naczynka (nie duże, musu nie da się dużo zjeść, więc dobrze aby porcyjki były niewielkie) i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone z kroplą bitej śmietany do dekoracji.

Dekorować możemy wedle uznania - świetnie sprawdziłyby się cząstki pomarańczy, listki mięty, migdały ....

2 komentarze:

  1. Rzucilabym sie na ten deser i zjadla razem z kubkiem!,,desery to moja slabosc,,musze sie pilnowac a Ty kusisz!
    Pozdrawiam cieplutko z goracych Wloch!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha! dzięki, cieszę się, że się podoba :). No kubeczek faktycznie mam ładniutki, a deser pycha. Od kilku miesięcy eksperymentuje i nie jem pszenicy. Odpadły mi więc moje największe przysmaki: pizza, hamburgery itd. Dlatego rekompensuje to sobie właśnie takimi smakołykami. Próbuje sobie udowodnić, że bez tej diabelskiej pszenicy też można smacznie żyć.

      Pozdrawiam gorąco Ciebie i Włochy! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...