Nadzienie do burrito (lub tacos)















Nadzienie do burrito
Potrzebne:
ulubione mięso mielone (ja wykorzystałam wieprzowinę, ale świetnie nadaje się też wołowina lub drób, co kto lubi. możliwa wersja bez mięsa jeśli ktoś woli - eksperymentujcie)
czerwona fasola
pomidory w puszcze
cebula
marchew
pieczarki
jogurt naturalny (jako alternatywa śmietany)
tortilla lub tacos
żółty ser do posypania
przyprawy (sól, pieprz, mogą być jakieś ulubione zioła)
oliwa do podsmażenia
można dodać np: kukurydzę z puszki, groszek, czosnek, paprykę - ten farsz daje nieskończenie wiele możliwości, wystarczy odrobina fantazji :)

Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy, dorzucić posiekaną cebulkę, gdy się usmaży wsypać pozostałe warzywa: pokrojoną w cienkie paseczki marchew (jest najtwardsza i potrzebuje najdłużej się dusić), fasolę, pomidory, pieczarki...
Sos z pomidorów i woda z pieczarek mocno rozrzedzą farsz, dlatego trzeba go zredukować, aż stężeje :). Farsz doprawiamy wedle uznania (dobrze sprawdza się np sól ziołowa i odrobina pieprzu - smak warzyw jest na tyle bogaty, że nie wymaga szczególnego doprawiania). Farsz zdejmujemy z ognia.

Przed samym podaniem rozgrzewamy piekarnik i wrzucamy do niego na kilkadziesiąt sekund tortille oraz tacos (staną się wtedy ciepłe i delikatnie chrupiące). Do tortilli lub tacos wkładamy liść sałaty, na nią nakładamy farsz, posypujemy startym serem i polewamy jogurtem naturalnym. Zawijamy i jemy :)















Czas przygotowania: 
ok 45 minut - smaki muszą się dobrze przeniknąć, a warzywa zmięknąć.