Spaghetti Bolognese

Danie stwarzające tak wiele możliwości... Do sosu można właściwie dodać wszystko co się lubi.













Bazę stanowi: 
mielone mięso (np: wieprzowe, drobiowe, wołowe, mieszane...)
pomidory (najlepsze moim zdaniem są te w puszce)
makaron (według nazwy powinien być to makaron typu spaghetti, ale nic się nie stanie jeśli użyjemy ręcznie robionego grubego makaronu, muszelek, czy świderków... co kto lubi)

Składniki opcjonalne:
posiekana cebulka
czosnek
przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz...
dodatkowy sos pomidorowy (np: ketchup lub koncentrat) dla wzmocnienia smaku
ser (najlepiej jakiś twardy np: parmezan)

Przygotowanie:
Jak zwykle przy takich składnikach zaczynamy od podsmażenia cebulki (na patelni, na odrobinie oliwy, oleju, masła... co kto chce). Gdy się delikatnie zarumieni dorzucamy mielone mięso (należy je wcześniej rozmrozić) i dokładnie smażymy, aby nie ostał nam się ani kawałeczek surowy (wiadomo, na surowe mięso lepiej uważać :)). Dodajemy pomidory i dusimy całość dopóki się nie rozpadną.

Na drugi palnik kuchenki ustawiamy garnek z osoloną wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy wybrany makaron i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.

Jeżeli zdecydowaliśmy się na jakieś składniki dodatkowe, dodajemy je do sosu i jeszcze chwilę podduszamy.

Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy go (można przelać go na durszlaku zimną wodą, aby szybciej zatrzymać proces gotowania) i nakładamy na talerze. Polewamy sosem. Na wierzchu posypujemy startym serem.

Jemy! :)

Czas przygotowania: 
Ok. 30 minut, prościzna! :)