Muffiny Cytrynowo-Cynamonowe

Inspiracji na to jak przygotować muffiny pełno jest WSZĘDZIE. Moim źródłem była strona: Kwestia Smaku 

Najważniejsze o czym trzeba pamiętać szykując muffiny to to, aby suche składniki mieszać ze sobą w jednej misce (mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia...), a płynne w osobnej (mleko, kefir, jajka...)

Niezbędne będzie zaopatrzenie się w specjalne foremki do pieczenia - mogą być w formie blaszki z sześcioma otworami lub pojedyncze silikonowe pojemniczki - nie ma to znaczenia. Foremki muszą być w stanie utrzymać ciasto, dlatego pieczenie tylko w papilotkach odpada.














BAZĘ STANOWI ZAWSZE:
mąka (pszenna, orkiszowa - nie ma znaczenia, ja użyłam orkiszowej :))
proszek do pieczenia lub soda oczyszczona 
jajko
mleko lub kefir (woda, mleko zsiadłe, jogurt...)
masło lub oliwa


Do bazy dodałam: miód - do posłodzenia, startą skórkę cytryny, cynamon, pieprz cayenne


Przygotowanie:
W osobną michę wrzucamy mąkę, proszek, przyprawy. Do drugiej wlewamy jajko, mleko, oliwę...
Mieszamy. Wlewamy płynne składniki do suchych, delikatnie je ze sobą mieszamy. Ciasto musi być trochę bardziej gęste niż to na gofry. Ciacho wlewamy do specjalnych foremek i wstawiamy do pieca na ok 20 minut i 200 C. Jeśli pieczemy z termoobiegiem warto zmniejszyć temperaturę. Czas pieczenia zależy od użytych składników oraz od piekarnika dlatego warto do muffinków zaglądać :)

Czas przygotowania:
Ok 10 minut plus ok 20 minut pieczenia. Prosta sprawa. Warto ćwiczyć. Im więcej zrobionych babeczek, tym stają się one lepsze :)