Do przygotowania pizzy potrzebujemy właściwie dwóch rzeczy: ciasta oraz dodatków.
Ciasto spokojnie możemy zakupić i skorzystać z gotowego. Wystarczy wyjąć je z paczki, wyłożyć do formy i postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Jeżeli ktoś woli przygotować je własnoręcznie polecam na przykład przepis z KWESTII SMAKU.
Ja podpiekam parę minut ciasto przed dodaniem dodatków.
Jeśli chodzi o dodatki to warto przygotować sos, którym posmarujemy ciasto.
Sos może być na bazie pomidorów, ale równie dobrze może być majonezowy, jogurtowy, czy jaki nam się zamarzy. Ja rozgniatam pomidory z puszki i mieszam je z ketchupem.
Sosem smarujemy podpieczone ciasto i wrzucamy na placek np: pieczarki, pomidory i ser żółty. Zapiekamy razem i delektujemy się pizzą.
W ofertach pizzerii są setki różnych rodzajów pizz, podzielone w zależności od wykorzystanych składników - śmiało można zasugerować się tym przy tworzeniu własnej kompozycji. Polecam pizzę z szynką parmeńską, ruccolą i serem żółtym albo z tuńczykiem, cebulką i serem. Doskonałe są także pizze z mielonym mięsem, kurczakiem lub wegetariańskie...