Placuszki z jabłkiem i bananem

Pyszne, proste w wykonaniu, idealne na śniadanie.
Można śmiało dodawać do ciasta ulubione owoce i eksperymentować - jabłka i banany to u mnie standardowe połączenie, ale doskonale smakują też z jagodami lub borówką amerykańską.

Składniki na placki:
- mąka (ja użyłam gryczanej)
- odrobina mleka i jogurt naturalny
(z jogurtem placuszki mają bardziej puszystą konsystencję)
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 jajka
- banan i jabłko
- łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki opcjonalne:
- syrop klonowy
- serek wiejski





Przygotowanie:
Mieszam składniki mokre: jajka, jogurt, mleko. Do masy wsypuję cukier wanilinowy i proszek do pieczenia (specjalnie placków nie słodzę, bo zjadam je polane syropem klonowym) i wrzucam owoce. Na końcu dosypuję mąkę, w ilości takiej aby uzyskać odpowiednią konsystencję (trochę gęstszą niż na naleśniki).

Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Masę plackową układam łyżką na rozgrzany tłuszcz. Placki smażę najpierw z jednej strony (aż stężeją), następnie przewracam na drugi boczek.
Zjadam z serkiem wiejskim i polane syropem klonowym.


Czas przygotowania:
ok 25 minut