Pyszny, nieskomplikowany obiad.
Wystarczy mieć w domu makaron, pieczarki, ulubione przyprawy i odrobinę oliwy do podsmażenia.
Makaron jest jednak niezwykle tuczący - dlatego dawkujmy go sobie ostrożnie ;). Ja wybrałam makaron dwujajeczny o smaku pomidorowo-szpinakowym.
Składniki (na 2 osoby):
- garść makaronu
- ok 15 pieczarek
- łyżeczka oliwy do podsmażenia
- ulubione przyprawy: u mnie sos sojowy, koperek, granulowany czosnek, mielone chili oraz amerykańska mieszanka przypraw do marynowania mięs i warzyw, w skład której wchodzą: sól, dwa rodzaje pieprzu oraz papryka.
Przygotowanie:
1. Na palniku ustawiamy garnek z wodą, a kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron (gotujemy według instrukcji na opakowaniu - chociaż ja zwykle gotuję krócej. Sprawdzam nitkę makaronu i kiedy jest jeszcze częściowo surowa odstawiam garnek z wrzątkiem na bok i czekam aż makaron dogotuje się poza kuchenką - oszczędzamy tym samy czas, pieniądze i zwalniamy jeden palnik ;))
2. Na patelni, na łyżeczce oliwy podsmażamy oczyszczone i doprawione pieczarki.
3. Gdy pieczarki ładnie się podduszą i nabiorą aromatu, na patelnię wrzucamy niedokładnie odcedzony makaron (chodzi o to żeby została w nim odrobina wody, dzięki temu makaron nie będzie taki suchy) i podsmażamy kilka minut.
4. Podajemy na ciepło (mmmm z lampką ulubionego białego wina :D)
Czas przygotowania:
ok 20 minut
Wystarczy mieć w domu makaron, pieczarki, ulubione przyprawy i odrobinę oliwy do podsmażenia.
Makaron jest jednak niezwykle tuczący - dlatego dawkujmy go sobie ostrożnie ;). Ja wybrałam makaron dwujajeczny o smaku pomidorowo-szpinakowym.
Składniki (na 2 osoby):
- garść makaronu
- ok 15 pieczarek
- łyżeczka oliwy do podsmażenia
- ulubione przyprawy: u mnie sos sojowy, koperek, granulowany czosnek, mielone chili oraz amerykańska mieszanka przypraw do marynowania mięs i warzyw, w skład której wchodzą: sól, dwa rodzaje pieprzu oraz papryka.
Przygotowanie:
1. Na palniku ustawiamy garnek z wodą, a kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron (gotujemy według instrukcji na opakowaniu - chociaż ja zwykle gotuję krócej. Sprawdzam nitkę makaronu i kiedy jest jeszcze częściowo surowa odstawiam garnek z wrzątkiem na bok i czekam aż makaron dogotuje się poza kuchenką - oszczędzamy tym samy czas, pieniądze i zwalniamy jeden palnik ;))
2. Na patelni, na łyżeczce oliwy podsmażamy oczyszczone i doprawione pieczarki.
3. Gdy pieczarki ładnie się podduszą i nabiorą aromatu, na patelnię wrzucamy niedokładnie odcedzony makaron (chodzi o to żeby została w nim odrobina wody, dzięki temu makaron nie będzie taki suchy) i podsmażamy kilka minut.
4. Podajemy na ciepło (mmmm z lampką ulubionego białego wina :D)
Czas przygotowania:
ok 20 minut