Stek wołowy z pieczarkami duszonymi w winie i puree ziemniaczanym

Składniki (dla dwóch osób):
Mięsko:
- kawałek wołowiny (jakieś 2 x po 200g)(doskonałym wyborem jest polędwica, jednak jest to droga sztuka mięsa i śmiało można zastąpić ją częścią przednią krzyżową lub zadnią - warto zapytać o alternatywę polędwicy w swoim mięsnym sklepie)

Pieczarki:
- ok 10/15 pieczarek
- szalotka
- przyprawy i dodatki: kilka chlustów czerwonego wina, łyżka oliwy, szczypta gałki muszkatołowej, mielone chili, czosnek.

Dodatki:

- kilka ziemniaków i masło do puree
- sałata lub inna zielenina




Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyścić (obrać) i pokroić na równe kawałki (małe można zostawić w całości, a większe wystarczy przekroić na pół lub na ćwiartki), wrzucić do naczynia, zalać winem i oliwą, doprawić czosnkiem, szalotką, chili oraz gałką. Odstawić na ok 20 minut.

2. Wołowinę oprószyć solą (lepszy może okazać się sos sojowy, gdyż od soli mięso może stwardnieć, można także posolić mięso bez obaw dopiero przed samym podaniem) i pieprzem, natrzeć oliwą i usmażyć wedle upodobań co do krwistości. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić na nią pieczarki z dodatkami. Mięsny sos pozostały w naczyniu nada im dodatkowy aromat.

3. Pieczarki podsmażyć, a gdy ładnie się zrumienią dolać odrobinę wody i poddusić.

4. Ugotować ziemniaki - proponuję zrobić z nich puree z dodatkiem masła i mleka, ale równie dobrze można je upiec. Co kto lubi.

5. Na talerzach położyć umyte i porwane liście sałaty, polać je pieczarkowym sosem. Na sałatę wyłożyć po kawałku wołowiny i porcję ziemniaków.


Czas przygotowania:
ok 40 minut